Nuffnang

Sunday, November 24, 2013

Propaganda Barat untuk Calarkan Imej Islam

Isu layanan  buruk terhadap golongan wanita di Arab Saudi yang sering dimomokkan oleh media Barat merupaka sebahagian cara untuk menjatuhkan imej Islam. Kebanyakan sekatan yang dikenakan terhadap wanita di negara Asia Barat itu banyak berhubung kait dengan budaya dan aspek keagamaan dan ia semata-mata untuk melindungi maruah dan mengekang gejala sosial daa fitnah daripada terus merebak dalam masyarakat.
 
           Ketua Jabatan Sains Politik, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr. Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar berpendapat, dakwaan-dakwaan layanan buruk ke atas wanita Arab Saudi yang dilemparkan oleh media Barat berlaku disebabkan perbezaan budaya. Menurut Tunku Mohar, sebahagian dakwaan berniat buruk tersebut disebabkan oleh kesan orientalisme di Barat yang melihat Islam sebagai agama yang mengongkong dan penghalang kemajuan.

             " Kita lihat di Arab Saudi seolah-olah wanita sedikit terkongkong, namun pada pandangan Barat keadaan itu melanggar hak-hak asasi wanita. Peluang itu digunakan Barat untuk memburukkan imej Islam." kata Tunku Mohar.

Tunku Mohar juga tidak menolak pendapat yang menyatakan Arab Saudi kini mula memperkenalkan pelbagai perubahan berkaitan hak-hak wanita. Beliau berpendapat perubahan itu berlaku dengan perlahan berbanding negara-negara Arab lain kerana pihak berkuasa agama di negara berkenaan masih dikuasai golongan ulama Wahhabi yang disifatkan ultra konservatif. Namun, perintah negara yang diterajui Raja Abdullah dilihat mempunyai keberanian untuk membuka ruang dalam mengubah hak-hak wanita.

"Kita lihat fasa perubahan sosial itu bergantung kepada masyarakat dan keterbukaan. Negara-negara Asia Barat lain kini banyak berlaku perubahan ke arah lebih terbuka dan saya berpendapat situasi ini akan merebak kepada perubahan hak-hak wanita juga." ujarnya.

Sumber:  Kosmo!

Wednesday, November 20, 2013

Chicken Pox

Assalamualaikum.

Chicken pox! Ya everyone been there before. But as far as i know i never had one. Seriously dude.... NEVER! Some said you only got chicken pox only once in your life time. But i don't really get it what does it really mean by chicken pox. And ya i did a search about it...



        Chicken pox (varicella) is an acute, contagious disease marked by eruptions of the skin. It is generally regarded as diseases of childhood, but adults may also contract it. Children of all ages may be affected, although newborn infants are thought to possess some degree of temporary immunity. The incubation period (time from exposure to onset of the disease) is usually 11 to 19 days.

Manner of transmission: Chicken pox is caused by a virus and is usually transmitted directly from person to person and occasionally by indirect contact through the air or by contact with objects used by an infected person. An infected person may transmit chicken pox about two days before the days appears and up to 14 days afterward. The period of infectiousness averages about 14 days. One attack of chicken pox or ordinarily produces permanent immunity to the disease. Relapses and second attacks are rare.

Symptoms: A slight rise in temperature, loss of appetite, headache, and backache are sometimes the initial symptoms of chicken pox, but often a rash or skin eruptions appear first. The initial skin eruptions are reddened spots (macules) about the size of pinhead; they characteristically appear first in patches on the trunk, although occasionally a typical lesion or sore is seen on one of the hands or feet, or on the face before eruptions appear on the trunk. Within a few hours after the appearance of the macules, they enlarge and a small bilster (vesicle) filled with a clear fluid forms in the center of each spot. The fluid turns yellow after about 24 hours, and a crust or scab forms within 36 hours,The crust peels off in from five to 20 days, the time depending on the depth to which the skin has been penetrated. All of the eruptions do not appear at once, but in series or crops; the length and the severity of the disease is dependent in part upon the number of series of eruptions that are produced. By the third or fourth after the onset of chicken pox eruptions may be seen in all stages of development. Ordinarily, the patches of eruptions are most prevalent on the back and chest and decrease in number toward the hands and feet. In severe cases, almost all of the body may be covered, including the palms of the hands, soles of the feet, and lining of the mouth and vagina. Usually, the temperature does not exceed 102, but in severe cases it may rise to 104 or 105 and remain elevated for four to five days. Contrary to previous beliefs, the crusts of the sores are not infectious.

What to do: Chicken pox is usually a mild disease requiring little special treatment. Even in cases which appear to be mild, however, a physician should make the diagnosis, as well as look for indications of complications. In its early stages, chicken pox is easily confused with more serious disease, such as smallpox. The doctor usually advises that the patient be kept in bed as long as new patches or eruptions appear and as long as there is any elevation of temperature. Since chicken pox is contagious, the patient should be isolated from members of the family who have not had the disease, especially very young and weak children and he should be kept from school and all other public places until all crusts have fallen off. He should be isolated for his own protection, also; his resistance to other infections is lowered while he is infected with chicken pox. Itching of the eruptions may be alleviated by oral antihistaminics or by applications of calamine lotion or other lotions which the physics may recommend. The patient, his bed, and clothing should be kept  scrupulously clean. Tub baths should be discontinued for a week to ten days after the beginning of the disease and replaced by sponge baths. Care should be taken during the application of soothing lotions and sponge baths not to rub the scabs off the lesions.

Short Explanation of Cardiopulmanory Resuscitation (CPR)

Assalamualaikum.

Okay so i wrote about Cardiopulmanory Resuscitation (CPR) || Life-Death Situations as you can see on my previous post. Ya, some asked my explanation is too long and they couldn't understand well. Alright so here's the simple explanation.

You can breathe for him and may keep him alive until medical help arrives. Many lives have been saved because someone knew how to do this. A person can stop breathing from abuse of drugs and alcohol , drowning, gas poisoning. electric shock, choking, heart failure, smothering, or other causes. The fastest and best way to get air into him is to blow air into his mouth and lungs. This is called mouth-to-mouth artificial respiration.

How to do it?


  1. if you can see anything in the mouth of the person who is not breathing, turn his head to one side and clean out his mouth. Put the victim on his back. Tilt his head back so that his chin points up. Sometimes he will then start to breathe by himself.
  2.  If he does not start to breathe by himself when you have done this, then you will need to start blowing into his mouth. Keep his head tilted back and with one hand pinch his nose shut ti keep the air from coming out there. Make an airtight seal with your mouth over the victim's mouth and then blow into his mouth until you can see his chest rise.
  3. Raise you mouth after each time you blow and turn your face to the side and listen for air to come out of his lungs. Blow air into the mouth about 12 times a minute for a grown person. If you blow every 5 seconds for adults, that will be 12 times a minute. For children, use short puffs every 3 seconds. That will be about 12 times a minute. Keep this up until medical help arrives or until the person starts to breathe by himself.

Monday, November 11, 2013

Kem Kemahiran Pengakap Kelana & Pengakap Remaja

Assalamualaikum...

8/9/10 hb 11 2013 yang lepas. Ahli2 pengakap Hulu Langat buat kali pertamanya bersama2 camping untuk satu lencana iaitu Lencana Kemahiran. Kem ni dibuat skali gus dengan Pengakap Kelana sbb senang sikit lah nk urus semua. banyak manfaat sbnrnya.. hihi... Kem Kemahiran ni berlangsung di Kem Warisan Rimba, Kemensah, Ampang. ok so here's the pictures!!




 Aktiviti pertama kiteorang kene mengajar pengakap-pengakap remaja ni ikatan & simpulan yang asas yang dorang patut tahu memandangkan dorang ni bakal Pengakap Remaja in the future mcm kiteorang nie. ceh wahh.. XD


Overall tempat ni cantik lah jugak kalau nk dibandingkan tempat2 sebelum ni yang kiteorang pergi. x caye tgk ni! hoho... ade kolam, tu yang best tuh!!! bayaran pon x mahal. 


 "Some photos taken at the right moment." ceh wah berfalsafah pulak. tapie serius dowh betul lah.. kadang2 gambar kite amek cantik sgt2 tanpa kite sedar. hahaha.. love this pic!
 Next aktiviti kiteorang one-by-one kene ajar budak2 ni pasal kompas, peta, camner nak cari arah menggunakan kompas dan peta and also based from the stars, lumut and such.

 Backwood cooking... aktiviti yang paling digemari oleh pengakap. Time nie lah sume nak tunjuk hero. kannn.. hahahah...

 Aiman masak ayam goreng. hamek khau mestin aku jadi hitam bapak legam dibuatnya. haiyoo ottokay!


 ni gambar2 yg aku amek kat sungai.. saje...

Tuan Fauzi memberi taklimat tentang rapelling.











Projek Perintis. Kiteorang kene buat menara tinjau setinggi 4 meter. tapi aiman ckp ni 6 meter. katanya lah. haha... XD

 Tukang masak untuk malam barbeque...
 x sempat pon nak makan barbeque sbb kiteorang ade vigil untuk fathin and anak cikgu salbiah. vigil ni untuk mereka yang sudah 18 tahun dan berminat nak jadi Pengakap Kelana. kira macam ujian kelayakan lah. Tahniah to both of them sebab berjaya! Teruskan berpengakap!! 

 bile dah ade benda ni.. sume dok bergambar.. hahaha... gile ah miza! XD

Salman dan Si Songkok / Si Forescap
haha.. motif?

untuk hari terakhir ni, tiba masanya Ketua Pemimpin, Pemimpin, Penolong Pemimpin check kiteorang punya pioneering project. Tuan Hisham dengan gagah nya naik tangga sampai atas. haha.. terbaekkk sham terbaekk! 



PS: Terima Kasih kepada Tuan Hisham selama ni bersama kiteorang sume dengan menjadi Ketua yang berwibawa dan saksama walaupun kau suke gelak macam.. hahhah ok ttibe plak camtu. Tahniah kepada Fauzi sebab dilantik untuk menggantikan Tuan Hisham. Habis lah kitee... habisss...

Monday, November 4, 2013

Highland Tower

Assalamualaikum... Last week was musim HIghland Tower. Some people cakap best some cakap x best langsung. Aku pon xtau mane satu betul so aku dengan sorang kawan aku ni pegi lah sendiri tengok best ke tak Highland Tower tu.... first impression? "First2 dah seram bagai, sampai kawan aku tu ckp nak blk. padahal baru se..tart." haha... bagus lah jugak akhirnya Malaysia buat filem camni.. at least tak lawak and merepek. unsur seram tu adelah dari awal sampai akhir dalam citer Highland Tower. Based on overall of the movie, kinda admit yang citer nie mmg terbaekk lah.. o ya, ade jgak yg kiteorang rasa certain scene dalam citer ni ditambah untuk jadi lebih menarik and menakutkan lagi... part yang mane?? hehe... sape yang tak tgk tu pergi tgk lah ye.. aku suggest tgk kat wayang jangan nak download from internet... x layan beb... haha... so aku adelah jugak rakam bab yang dimana Shima dengan Sheri x silap, dorang kene rasuk... waktu kamera bergoyang yang amat sebab semua tgk kelam kabut ketakutan!

Nampak ni? ramai betul yang nak tgk citer Highland Tower ni... bagus! mcm ni lah.. sokong industri perfileman tempatan kayy! XD

PS: jangan merakam ketika wayang sedang dilangsungkan... aku buat nie pon senyap. tapi aku buat nie pon sebab nak tunjuk kat korang jer ape yg aku tgk. hehehe...